Jsme zde Po/St 8 - 16 h a Út/Čt 8 - 11 h

ROK 2021

Rok 2021 pro náš projekt Opava bez bariér začal velmi špatně, výrazně přibývalo striktních vládních nařízení, silných kontrol na dodržování vládních proticovidových nařízení, což bylo pro naší práci velmi špatné. Přesto jsme se rozhodli v 1.Q 2021 pracovat v terénu a zaměřili jsme se na síť zastávek MHD Opava. Bylo to jediné východisko, jak pokračovat v práci bez ohledu, zda je objekt uzavřen či nikoliv. I přes přísné kontroly jsme pracovali v terénu dál. Situace se změnila v březnu, kdy jsme se i přes nařízený lockdown rozhodly kancelář Opavskem bez bariér, z.s. vč. distribučního místa Euroklíč na Opavsku otevřít a spustit provoz. Následně na to jsme otevřeli spolu s městem Opava 1. dětské hřiště s integračními herními prvky, čímž byl projekt INTEGRACE 2020 definitivně dokončen a spuštěn provoz. Přestože byl tento projekt realizován v roce 2020 a otevřen v 1.Q 2022, už od ledna 2021 jsme začali pracovat na projektu INTEGRACE v pořadí č. 2., tentokráte pod konečným názvem "Hřiště pro integraci Dostojevského". Na tomto projektu jsme začali pracovat díky velké odezvě rodičů dětí s handicapem, ale také díky velké podpoře Základní a Praktické škole, na náměstí Slezského odboje, která je v blízkosti zmíněného dětského hřiště a využívá jej při výuce tělesné výchovy nebo zde jen relaxuji, ale také rodičů děti, které navštěvují vzdálenější Základní školu pro tělesně postižené děti na Dostojevského ulici. Projekt s celkovým rozpočtem 836.000,- Kč byl původně plánován do Městských sadů, ale nakonec se dospělo dohody umístit integrační herní prvek na prostranství za zmíněnou ZŠ Dostojevského. Plán se opravdu vyplatí, jelikož po dokončení současného projektu můžeme Integrační hřiště rozšířit o další integrační prvky vč. prvků pro aktivity seniorů. Přesto i rok 2021 přinesl hned čtyři zásadní změny.

  1. od začátku roku se nám nečekaně rozrůstá členská základna na 9 členů řádných + 3 členové zákládající
  2. dne 9. března 2021 se mění naše sídlo. Naše sídlo se z obce Pustá Polom přesouvá na adresu Horní náměstí 132/47, 746 01 Opava - město
  3. v červnu vstupujeme jako členská organizace do Národní rady osob se zdravotním postižením ČR na Republikové úrovní
  4. v říjnu se konaly volby do Poslanecké sněmovny PČR, kde kandidoval také náš patron, 1. náměstka primátora pan PhDr. Igor Hendrych, Ph.D.. který ve volbách uspěl. Po tomto úspěchu 1. náměstek na své funkce rezignoval a předal svou funkci 1. náměstka panu Ing. Michalu Kokoškovi. Tímto se začíná psát také již 2. kapitola pro projekt Opava bez bariér a pro začátek je nutné napsat, že se vrací tam, kde jsme chtěli, což je to , že opět dostáváme úkoly přímo od města.